Zakwas z buraków
Przepis na zakwas.
Składniki:
🟢 buraki lub buraki z marchewką – 1 kg, najlepiej świeżo kopane, ponieważ mają więcej soku ( własne lub z innego dobrego źródła), koniecznie „nie pryskane”
🟢 woda – 2 litry,
🟢 sól kamienna, niejodowana- 2 płaskie łyżki,
🟢 czosnek – 5-6 ząbków,
🟢 pieprz – kilkanaście ziaren,
🟢 ziele angielskie – 2 kulki,
🟢 liść laurowy – 1 sztuka,
🟢 goździk – 1 sztuka,
🟢 opcjonalnie: stary zakwas buraczany albo kwas z kiszenia ogórków – kilka łyżek.
💚 Wodę zagotować, posolić i ostudzić.
Buraki ( lub buraki i marchewkę) obrać, pokroić i wrzucić do słoja.
Dodać obrany czosnek i pozostałe przyprawy.
Zalać zimną solanką.
Jeśli mamy, to dodać stary zakwas.
Przykryć serwetką papierową i pokrywką. W zwykłym słoiku zakręcić zakrętkę.
Jeśli buraki pływają po wierzchu, to obciążyć talerzykiem lub mieszać codziennie.
Pozostawić w temperaturze pokojowej na około 1 tydzień.
Spróbować. Jeśli smak jest już dostatecznie kwaśny, to zleć do butelek i wstawić do lodówki.
💚 Ze starym zakwasem zakisi się szybciej. Bez zakwasu będzie się kisiło dłużej. Zależy to również od temperatury.
💚 Aby mieć pewność, że zakwas nie spleśnieje, możemy do gotowego nastawu, dodać na wierzch płynu, szczyptę mielonego cynamonu.
💚 💚 💚 Przepis na surówkę z kiszonych buraczków.
składniki:
🟢 buraki kiszone – około 1/2 kg, czyli połowa z odcedzonego zakwasu,
🟢 jabłko – 1 sztuka,
🟢 cebula cukrowa – 1 sztuka,
🟢 dobry olej (najlepiej świeżo tłoczony) 2-3 łyżki,
🟢 cukier – szczypta,
🟢 pieprz świeżo mielony – do smaku
Kiszone buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać tak samo starte jabłko.
Dodać drobno pokrojoną i zmożoną solą cebulkę.
Doprawić pieprzem, szczyptą cukru i olejem.
Wymieszać.
Zostawić na godzinę żeby smaki się przegryzły.
💚 Smacznego 🙂