Strona główna » kwiaty jadalne » Dżem z kwiatów magnolii.

Dżem z kwiatów magnolii.

Absolutny hit tej wiosny z kuchni Kamili Kasperskiej z Anielskich Ogrodów.
Dżem jest niesamowity. Podobny do konfitury róży, zachowuje kolor, zapach i bardzo ciekawy, lekko żywiczny smak magnolii.

Składniki:
Kwiaty magnolii – ok. 30 szt.
Cukier – 30 dkg
Cytryna – sok z 2 cytryn
Pektyna jabłkowa – 15 g

Świeże i czyste płatki kwiatów magnolii z cukrem, sokiem z cytryny i pektyną blendujemy na gładką masę. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujemy ok 10 minut, aż dżem będzie szklisty. Napełniamy słoiczek gorącym dżemem i stawiamy go do góry nogami.

Dżem z kwiatów magnolii jest tak pyszny, że postanowiłam podzielić się nim z Wami i niech idzie w świat. Magnolii w ogrodach pod dostatkiem, więc korzystajcie.
Smacznego 🙂