Strona główna » ciasta » Pączki

Pączki

Pyszne, tradycyjne pączki domowe z Anielskich Ogrodów.
💚 Idealne pączki są puszyste i miękkie.
💚 Mają chrupiącą skórkę i cieniutki lukier.
💚 Pachną skórką pomarańczową.


I te właśnie takie są.
❤️ Składniki na ciasto:
Mąka tortowa – 1 kilogram,
Cukier – 150 gram,
Masło – 100 gram,
Świeże drożdże – 100 gram,
Mleko – ½ litra,
Żółtka – 10 sztuk,
Spirytus – 20 mililitrów,
Sól – szczypta
❤️ Do smażenia:
Olej rzepakowy – około 1,5 litra
2 surowe ziemniaki.
❤️ Dodatkowo:
na nadzienie – powidło domowe z węgierek i płatków róży,
na lukier – szklanka cukru pudru i 4 łyżki wody,
do dekoracji – domowej roboty kandyzowana skórka pomarańczowa
💚💚💚Sposób wykonania:💚💚💚
❤️ Zaczyn:
Do naczynia wkruszyć drożdże.
Dodać dwie łyżki mąki i dwie łyżki cukru.
Następnie wlać kilka łyżek letniego mleka.
Rozmieszać łyżką tak aby zaczyn miał konsystencję śmietany.
Zostawić na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
❤️ Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na pianę.
Dodać mąkę, mleko, spirytus i wyrośnięty zaczyn.
Ciasto wyrabiać około 15 minut, ręcznie lub hakiem w mikserze planetarnym.
Pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiać jeszcze kilka minut aż się całkowicie wchłonie.
Następnie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

❤️ Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części.
Połowę lekko rozwałkować na placek o grubości 1 centymetra.
Wykrawać kółka o średnicy około 8 centymetrów.
Na środek każdego kółka nałożyć pół łyżeczki powidła.
Zalepić pączka, lekko spłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia.
W ten sposób wyrobić obie części ciasta.
Pączki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
❤️ W tym czasie zagrzać olej w garnku do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte pączki wkładać ostrożnie po kilka sztuk na rozgrzany olej.
Do każdej partii pączków dodawać kawałek surowego ziemniaka.
Pączki smażyć po około 2 minuty z obu stron.
❤️ Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową z oleju i odsączyć przez chwilę na papierowym ręczniku z obu stron.
Po usmażeniu pączki pozostawić do wystygnięcia.
❤️ W międzyczasie do cukru pudru dodać przegotowaną, letnią wodę i rozmieszać łyżką na gładką masę.
Lukier powinien być płynny.
Wystudzone pączki pomalować z góry lukrem za pomocą pędzla.
Zanim lukier zastygnie udekorować skórką pomarańczową.
❤️ Z podanych wyżej składników wyjdzie 40 pączków.
❤️ Świeże, ostudzone pączki można od razu zamrozić.
❤️ Potem wystarczy wyciągnąć na chwilę przed zrobieniem herbatki i rozkoszować się „anielską ” chwilą.
❤️ Smacznego 🙂

Podobne wpisy