Strona główna » ozdoby » Pisanki malowane naturą

Pisanki malowane naturą

💙❤💚 Przepis na najpiękniejsze pisanki malowane naturą. 💚❤💙
💚 Piękne i oryginalne pisanki to niezwykła ozdoba świątecznego stołu. Wykonuję je inspirując się wzorami i kolorami prosto z ogrodu.
💚 Wszystkie dekoracje to „odciski” roślin. Kolory pochodzą z wywarów warzywnych.


💚 Do zrobienia dwubarwnych pisanek potrzebujemy:
💛 Jajka z białą skorupką.
💛 Czerwoną kapustę.
💛 Łupiny od cebuli.
💛 Liście i kwiaty roślin np. kwiaty hortensji, barwinka, forsycji, listki koniczyny, krwawnika lub inne.
💛 Ocet.
💛 Wodę.
💛 Nogawki od rajstop lub podkolanówki.
💚 Sposób wykonania:

  1. Kroję czerwoną kapustę.
  2. Wrzucam ją do garnka.
  3. Z ogrodu przynoszę rośliny, które teraz są dostępne i najładniejsze.
  4. Surowe jajka przecieram lekko octem.
  5. Na wilgotne jajka nakładam dekoracje roślinne i łupiny cebuli.
  6. Pod kwiatkami i listkami jajko pozostanie białe. Skorupki cebuli lekko je zabarwią.
  7. Jajko z dekorację wkładam do rajstopy i ciasno zawiązuję.
  8. W ten sam sposób dekoruję pozostałe jajka.
  9. Udekorowane jajka wkładam do garnka z kapustą.
  10. Zalewam wodą z octem tak, aby wszystko było zakryte (1 łyżka octu na 1 litr wody).
  11. Powoli doprowadzam do wrzenia i gotuję około 20 minut na małej mocy.
  12. Pozostawiam jajka w garnku na klika godzin. Najlepiej na całą noc.
  13. Po wyciągnięciu usuwam dekoracje.
  14. Zostawiam jajka do wyschnięcia (a jak się spieszę – dosuszam suszarką do włosów)
  15. Jajka lekko natłuszczam masłem.
    💚 Do zrobienia całych niebieskich pisanek potrzebujemy:
    💛 Jajka z białą skorupką.
    💛 Czerwoną kapustę.
    💛 Ocet.
    💛 Wodę.
    💛 Nogawki od rajstop lub podkolanówki,
    💚 Sposób wykonania:
  16. Kroję kapustę w drobne paseczki na mandolinie.
  17. Część kapusty odkładam.
  18. Resztę wrzucam do garnka.
  19. Surowe jajka przecieram lekko octem.
  20. Jajko obłożone kapustą wkładam do rajstopy i ciasno zawiązuję.
  21. Udekorowane jajka wkładam do garnka z kapustą.
  22. Zalewam wodą z octem tak, aby wszystko było zakryte (1 łyżka octu na 1 litr wody).
  23. Powoli doprowadzam do wrzenia i gotuję około 20 minut na małej mocy.
  24. Pozostawiam jajka w garnku na klika godzin. Najlepiej na całą noc.
  25. Po wyciągnięciu usuwam kapustę i jajka lekko natłuszczam masłem.
    💚 Pisanki gotowe do święcenia i położenia na świąteczny stół.